Spelen met je kat doe je zo
Het is super gezond om met je kat te spelen! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kat.
- Voorkomt depressies.
- Voorkomt verveling en gedragsproblemen.
- Beweging is gezond! Net als bij mensen.
Tips:
- Bied verschillende speeltjes en spelletjes aan. De ene kat houdt van een veertje, de ander van een knuffeltje, weer een ander van een voerpuzzel. De afwisseling van verschillende speeltjes en spelletjes maakt het ook steeds weer interessant.
- Niet alles tegelijk. Kies één speeltje om een tijdje mee te spelen.
- Ruim het speeltje ook weer op na het spelen, zo blijft het interessant als deze weer tevoorschijn wordt gehaald. Je kan natuurlijk wel altijd speeltjes hebben liggen, zodat je kat zelf kan kiezen wanneer hij speelt. Wissel meerdere speeltjes regelmatig met elkaar af.
- Ruim het speeltje pas op als je kat zelf klaar is met spelen en bij het speeltje wegloopt. Dit voorkomt frustratie.
- Probeer een prooidier na te bootsen als je met een hengel speelt. Een prooidier zal zich niet in het gezicht van je kat slingeren of telkens je kat opzoeken. Een muis zal bijvoorbeeld vluchten, zich even stil houden, daarna weer een sprint trekken en zich proberen te verstoppen. Een vogel zal bij je kat vandaan vliegen. Hij zal echt niet heel de tijd voor het gezicht van je kat heen en weer blijven vliegen. Deze manier van spelen kan in het begin wat 'saai' aanvoelen maar voor je kat is dit zeker niet het geval!
- Ongeveer 15 minuten per dag spelen met je kat zal een positief effect hebben op jou gezondheid en die van je kat. Dit kan ook verdeelt worden in 3 keer 5 minuten.
- Speel liever vaker meerdere korte momenten, dan 1 keer heel lang.
- Een kitten zal actiever zijn en vaker spelen dan een oudere kat, maar ook oudere katten raken eigenlijk zelden uitgespeeld. Een oudere kat zal misschien niet meer zijn acrobatische kunsten laten zien, maar zal iets inactiever spelen. Ook inactief spel is gezond en helpt tegen verveling en depressies. Kijk goed naar je kat en pas het spel op hem aan.
- Laat je kat niet achter een speeltje aanrennen tot hij oververmoeid raakt of begint te hijgen. Onthoud dat tijdens het 'prooi-vangst spel', het ook gaat om zoeken, lokaliseren, kijken, besluipen, vangen en manipuleren. Manipuleren: met de achterpoten trappelen tegen het speeltje, met de voorpootjes er tegen aan tikken of omhoog wippen, erop springen of in het speeltje bijten etc.
- Geef je kat de tijd om zijn gevangen prooi vast te houden, op te bijten en te manipuleren. Bij prooi-vangst spel is het heel belangrijk dat hij hier ook de kans voor krijgt.
- Liever niet spelen met laser lichtjes. Bij spelen hoort ook het kunnen vangen en manipuleren van een gevangen prooi. Het kan frustrerend zijn als dit niet mogelijk is.
- Speel niet met je handen. Op internet zijn hier verschillende meningen over te vinden, maar gedurende mijn studie en werkervaring is mij duidelijk geworden dat dit toch wel tot gedragsproblemen kan leiden. Ik begrijp heel goed dat het super schattig is om met je handen met een kitten te spelen. Maar kittens worden ook volwassen katten en dan is het niet meer zo schattig als je kat je handen of voeten aanvalt en in je benen hangt. Vaak nemen eigenaren om deze reden contact op, omdat het soms lastig af te leren is. Voorkomen is in dit geval ook beter dan genezen.
Mocht je kat bepaalde gedragsproblemen vertonen zoals; agressie tijdens het spelen, aanvallen, verveling, niet meer willen spelen, slopen of andere problemen, neem dan gerust contact op.
