Vlooien...

Vlooien zijn kleine, springende insecten. Vlooien voeden zich met het bloed van mens en dier. Een vlooienbeet is meestal herkenbaar als een rood vlekje met centraal een klein bloedkleurig puntje of bultje. Een vlooienbeet kan veel jeuk geven, maar het is belangrijk de drang te weerstaan om te krabben. Hierdoor kunnen de wondjes ontstoken raken.

Zitten er zwarte spikkeltjes in de vacht van je kat? Leg de zwarte spikkeltjes op een wit papiertje en maak een beetje nat, als het papiertje rood kleurt is het vlooienpoep. 

 

Wat zijn vlooien? 

Vlooien (Siphonaptera) zijn kleine, vleugelloze, bruinzwarte insecten van 0,8 tot 6,5 mm lang met lange poten en een zijdelings afgeplat lichaam. Deze parasieten zuigen bloed bij zoogdieren en springen dankzij hun sterke achterpoten moeiteloos naar een volgende gastheer.

Er zijn zo'n 2000 vlooiensoorten, waarvan 40 à 50 in België en Nederland voorkomen. Hun naam hangt af van de gastheer, zoals katten-, vogel- of rattenvlooien. De kattenvlo komt het meest voor, gevolgd door de hondenvlo. Ondanks de naam bijt de kattenvlo ook honden en soms mensen, al zijn mensen meestal slechts tijdelijke gastheren.

Mensenvlooien (Pulex Irritans), die ooit de pest verspreidden, zijn door betere hygiëne in West-Europa bijna verdwenen.

 

Cyclus van de vlo.

Verwarmde woningen met huisdieren zijn ideaal voor vlooien. Vrouwtjesvlooien leggen pas eitjes na bloedzuigen en produceren tientallen eitjes in de omgeving. De eitjes ontwikkelen zich in 2-4 dagen tot larven.

Larven zijn klein, lichtschuw en lijken op witte wormpjes. Ze voeden zich met huisstof, dode insecten en vlooienuitwerpselen, en kruipen weg in spleten, kieren of onder vloerbedekking.

Na 2-3 weken verpoppen ze. Poppen kunnen weken tot twee jaar liggen. Warmte en trillingen, zoals lopen, laten vlooien uitkomen. Dit verklaart plotselinge plagen bij leegstand of na vakantie.

Vlooien kunnen via schoenen en kleding in huis komen.

 

Gevolgen voor je gezondheid.

Vlooien zijn bloedparasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze springen op een gastheer om bloed te zuigen en springen daarna weer weg. Vaak zitten de vlooienbeten op onderbenen of polsen.

Sommige vlooiensoorten kunnen ziekten zoals de pest of rattenvlektyphus overbrengen. Ze kunnen ook parasieten zoals lintwormen verspreiden.

Vlooien kunnen huidallergieën bij katten veroorzaken, wat zichtbaar is aan overmatig likken, bijten of krabben, soms tot kale plekken. Je kat kan daardoor wondjes krijgen die kunnen infecteren. Raadpleeg altijd een dierenarts.

Zonder actie verergert het vlooienprobleem snel door hun snelle voortplanting.

 

Wat kun je er tegen doen? 

Om vlooien in huis te voorkomen; controleer je regelmatig je huisdieren en hun verblijfplaatsen op eitjes en vlooien. Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn afstotende producten zoals; eucalyptus, citronella, cederhout, tijm of lavendel, maar deze zijn hinderlijk voor dieren en worden daarom vooral bij mensen gebruikt.

Bij het opmerken van vlooien start je direct met de bestrijding, zowel bij je huisdieren als in je woning. 90% van de vlooien bevindt zich in de woning, niet op het dier. Vlooien en hun eitjes kunnen lang overleven, dus moeten de maatregelen langdurig worden volgehouden en vaak herhaald, tot ze volledig verdwijnen.

 

Bestrijding bij dieren.

  • Je kunt je kat met een pipet ontvlooien. Je kan dit elke 4 weken herhalen ten minste voor 3 maanden.
  • Vaak wordt er aangeraden, regelmatig, dus preventief elke maand je kat te ontvlooien met een pipet.
  • Let op, de vlooien kunnen voor sommige middelen resistent worden. Gebruik daarom eens in de paar jaar een ander anti-vlooien middel.
  • Behandel álle huisdieren in huis.

 

Bestrijding in de woning.

  • Een goede hygiëne in de woning is belangrijk, zeker indien er huisdieren worden gehouden.
  • Stofzuig regelmatig en grondig.
  • Let op dat je de stofzuigerzak na gebruik goed dicht maakt en weggegooid. Je zou de stoffen zak ook eerst kunnen bespuiten met een insecticide voordat je hem weggooit. Je kan er ook een stukje vlooienband instoppen.
  • Hang tapijten, matten en manden van huisdieren regelmatig in de zon en klop ze uit.
  • Was indien mogelijk de manden, bed overtrekken, kussens en kleden op 60°C. Herhaal dit wekelijks voor zolang nodig.
  • In de winter kun je net zo goed last hebben van vlooien als in de zomer. Dit komt omdat in de meeste woningen de kachel lekker aan staat en het binnen vaak warmer is dan buiten. Dit vind de vlo ook fijn.
  • Je kunt met een omgevingsspray, de omgeving behandelden. Behandel na het stofzuigen de gaten, kieren en manden in heel je woning. Dit is zeer giftig, dus lees altijd voor gebruik de bijsluiter.
  • Bij ernstige en blijvende besmettingen is het aangeraden om de besmette ruimtes door een gespecialiseerde firma te laten stoom reinigen of te laten bestrijden.